maanantai 23. huhtikuuta 2012

86. Agnetha Fältskog: Så glad som dina ögon/Tio mil kvar till Korpilombolo (single 1972)

Agnetha Fältskog muistetaan Abban vaaleana naisjäsenenä ja yhtyeen hajoamisen jälkeen eristäytyvänä supertähtenä. Ennen ruotsalaisyhtyeen suurmenestystä Fältskog oli kuitenkin menestyvä nuori laulaja, joka sävelsi itse omat hittinsä. Hyvä esimerkki Agnethan taidoista ja monipuolisuudesta on tämä 1972 ilmestynyt single, jolta löytyy sekä kaihoisa rakkauslaulu että iloinen poppispala. Kummasta sinä pidät enemmän?

Aiemmin suosikkijäseneni Abba-yhtyeessä oli tumma Anni-Frid Lyngstad, joka oli monipuolinen ja taitava laulaja ja kiehtovalla tavalla salaperäinen. En kovin paljoa arvostanut viittä vuotta nuorempaa ja vaaleaa Agnetha Fältskogia. Vasta tutustuttuani Fältskogin soolouraan on mielipiteeni muuttunut ja nykyään pidän häntä yhtyeen mielenkiintosimpana jäsenenä etenkin hänen oman tuotantonsa ansiosta. Abba-yhtyeen suurin tragedia onkin mielestäni se, että Fältskog uhrasi oman soolouransa yhtyeensä puolesta. Ilman Abbaa Fältskog olisi ehkä vieläkin Ruotsin parhaimpia naislaulaja-lauluntekijöitä.

Vuonna 1972 julkaistu single on hyvä esimerkki vain 22 vuotiaan laulaja-lauluntekijän lahjakkuudesta. Singlen laadukkuudesta kertoo se, että eri lähteissä annetaan ristiriitaista tietoa siitä, kumpi levyn singleistä on alkuperäinen A-puoli. Nettilähteet ja singlen kansikuva antavat ymmärtää että a-puoleksi olisi valikoitu iloinen Tio mil kvar till Korpilombolo. Sen sijaan Fältskogin cd-boksin kansivihkosessa kerrotaan että levyn hitti olisi Så glad som dina ögon. Tämä kaihoisa kappale on myös minun suosikkini.
Todennäköinen selitys ristiriitaisille tiedoille on tämä: alun perin singlen a-raidaksi määriteltiin todellakin Tio mil kvar till Korpilombolo, mutta radiokanavat ja levyjä ostava yleisö mieltyi kuitenkin kauniiseen balladiin. Agnetha Fältskoghan on koko uransa ajan tullut tunnetuksi juuri dramaattisten balladien tulkitsijana.

Näiden kahden laulajansa säveltämän kappaleen vertailu on kuitenkin mielestäni turhaa. Ne molemmat, kuten Fältskogin muutkin soololevyt (kuten blogissani aiemmin esittelemäni albumi När en vacker tanke blir en sång) kertovat kieltään siitä, minkälaisesta lahjakkuudesta oli kysymys.
Tämän singlen jälkeen Agnetha Fältskog teki vielä yhden sooloalbumin vuonna 1975 ennenkuin Abba-juna vei mennessään. Hän ei kokenut omien sävellystensä kelpaavan yhtyeen levyille, ja totta onkin että Fältskogin soolouran musiikki on hyvin erityylistä, kuin mitä Abba levyillään esitti.

Abban jälkeen hän on julkaissut neljä sooloalbumia, joilta on löytynyt vain kolme laulajan itsensä säveltämää kappaletta. Vaikka olen suuri Abba-fani ja iloinen jokaisesta levystä jonka he tekivät, kalvaa mieltäni ajatus mitä kaikkea yhtyeen nuorin jäsen, lahjakas laulaja ja lauluntekijä, olisi saavuttanut jos hänen soolouralleen olisi annettu tilaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti