maanantai 10. lokakuuta 2011

12. Agnetha Fältskog: När en vacker tanke blir en sång (1971)

Kuuntele koko albumi Spotifyssa
Abban suuri menestys jätti varjoonsa Agnetha Fältskogin soolouran. Agnetha ehti tehdä viisi hyvin menestynyttä soololevyä, mutta Abban noustua maailman ykkösyhtyeeksi, ei hänellä ollut enää aikaa eikä energiaa omalle uralleen. Tämä on sääli, sillä Fältskog oli laulutaitonsa lisäksi erittäin lahjakas säveltäjä, joka sävelsi soolouransa kappaleista noin puolet. Julkaistessaan neljännen levynsä, jonka 12 kappaleesta hän itse sävelsi 11, Agnetha Fältskog oli vasta 21 vuotias.

Abban vaalean laulajattaren varhaista soolotuotantoa ei juurikaan Suomessa tunneta, enkä minäkään ollut kiinnostunut niistä ruotsinkielisistä levyistä, jotka Agnetha Fältskog oli soolourallaan tehnyt. Abban hajoamisen jälkeen julkaistut englanninkieliset soololevyt toki ostin hyllyyni, mutta ne tuntuivat kovin pinnallisilta ja persoonattomilta, ja jäivät varsin vähälle kuuntelulle. Vasta kun Agnetha Fältskogin ruotsinkielinen tuotanto julkaistiin cd:llä 2000-luvun puolivälissä opin arvostamaan häntä ei pelkästään laulajana vaan myös lahjakkaana säveltäjänä.

Vuonna 1971 julkaistu När en vacker tanke blir en sång on vahva näyttö nuoren lauluntekijän lahjakkuudesta.

Koskettava Då finns du hos mig on levyn avainkappaleita. Vastikään Björn Ulvaeuksen kanssa naimisiin mennyt Fältskog oli taitava säveltämään ja tulkitsemaan särkynyttä sydäntä käsitteleviä kappaleita, mutta tässä kappaleessa rakkaudesta puhutaan positiiviseen ja onnelliseen sävyyn. Tekstin kappaleeseen teki Bosse Carlgren, joka ehkä yllättäen oli Fältskogin pääasiallisin sanoittajapartneri, vaikka aviomies Ulvaeus oli myös tunnettu hyvänä tekstittäjänä.

Björn Ulvaeus sai sentään toimia vaimonsa levyn tuottajana. Nuoren avioparin kukoistava onni kuuluu läpi levyn. Parhaana esimerkkinä levyn aloittava kesäinen Många gånger än.
Abba teki ensimmäisen yhteisen levynsä vuotta myöhemmin, mutta yhtyeen jäsenet vierailivat ahkerasti toistensa levyillä tätä ennen. Tältäkin levyltä löytyy monta kappaletta, jossa solisti Fältskogin ja tuottaja Ulvaeuksen rinnalla musisoivat tulevat yhtyekumppanit Benny Andersson ja Anni-Frid Lyngstad. Kappaleessa Sången föder dig tillbaka Andersson ja Lyngstad laulavat taustoja.
Albumi När en vacker tanke blir en sång ja Agnethan viimeiseksi Abban aikana julkaistuksi soololevyksi jäänyt Elva kvinnor i ett hus pistävät pohtimaan miksi Abban levyille ei mahtunut tämän lahjakkaan lauluntekijän lauluja. Fältskog-originaaleja löytyy Abba-levyiltä vain yksi. Abba-historiikkien mukaan yhtyeen muut jäsenet rohkaisivat häntä säveltämään yhtyeelle kappaleita, mutta Fältskog ei pitänyt omia sävellyksiään tarpeeksi hyvinä Andersson-Ulvaeus-hittien rinnalla. Hän oli väärässä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti